adevarul · De zi cu zi · nelinisti · prietenie

Când se vede prostu șef

Această scriere este despre proști și ură, așa că îi voi ruga frumos pe sensibili să închidă pagina.

Așadar, scriu asta în română, pentru români. Cine altcineva ar înțelege mai bine cum funcționează treburile p-aici decât noi !? Mai un copiat pe ici (la virgulă), mai un pupat în cur pe dincolo (alți maeștri ai domeniului, în vogă)… ca după aia să te dai rotund și să explici altor gură cască (începători) cum ai inventat tu roata, mersul pe jos și pâinea feliată, toate la un loc ! (vă voi spune în final despre cine este vorba)

Totul a început pe Facebook într-o seară-noapte de Duminică, atunci când un cunoscut a postat, clar la bășcălie, ceva legat de lansarea unui nou obiectiv Olympus (PRO 150-400mm f/4.5) …la care acest pui de „Geppetto” s-a sesizat și în supremă aroganță (și aia copiată de la alții) dă cu mucii-n fasole afirmând că susnumitul obiectiv „nu are cum să ajungă vreodată la performanțele lui 200-500mm f/5.6” de la altă firmă. Inițial nu mi-am dat seama că omul e tripat aiurea și am zis să-l lămuresc că obiectivul pe care-l laudă el nu e rău, însă nu e „nicidecum vreo lumină”, în sensul că e un zoom (dintre cele mai ieftine), oarecum apropiat cu ofertele Tamron și Sigma… cu care-ți faci treaba la wildlife când tragi de aproape. Când subiectul e mic sau departe…intervin ceva aberații cromatice. Eh, aici omul nostru a luat foc, a sărit ca ars…îmi dă ca exemplu o fotografie cu un moment interesant însă realizare îndoielnică, ușor supraexpusă (probabil trasă de el) cu ceva pescăruși. Dar după fundalul destul de estompat nu părea să fie prea departe de subiect, contrar a ceea ce-i atrăsesem eu atenția. Zic, nu mai stau acu să îmi bat capu acu ca-i deja 1 noaptea, îți explic weekendul viitor (ajungem întâmplător în același loc) drept urmare omu ia foc !! Și pentru că eu nu i-am arătat acum poză cu aberațiile cromatice, a ieșit artistul la rampă delirând ceva cum că el s-a săturat de tot felul de …(ceva n-am reținut exact cum m-a catalogat) fără portofoliu care vorbesc aiurea, că el face fotografie nuuu… se încurcă el de toate (iar, ceva cuvinte) și că la locul cu pricina n-o să stea să piardă timpul vorbind cu mine că el are treburi mai importante !!

Acum, să vă mărturisesc câte ceva despre mine. De remarcat, în primul rând, folosim aceeași marcă de aparatură foto. Am urmat cursurile unei Universități Politehnice – specialitatea mecanică (adică fizică…la facultate nu faci mecanică auto)… și zic asta doar pentru a sublinia că am dezvoltată latura de inginer, adică partea tehnică ce mă face să înțeleg cum funcționează lucrurile, mai degrabă tehnic decât artistic. Iar începuturile mele în fotografie au fost alături de un mare talent în această artă. Omul având și și înclinații și afinități tehnice. Am făcut „ucenicie” vreme de niște ani (cred că să fie vreo 4-5), timp în care am bătut împreună munți, câmpii și stepe. Cu mâncat pe unde apucam, dormit pe sponci…totul pentru fotografie. Artist fotograf de la care cârnatul despre care am vorbit mai devreme a copiat cam tot ce a putut. Dacă primul s-a apucat să organizeze workshop’uri, s-a apucat și „importantul”, dacă primul a organizat tură foto peste graniță, a făcut și „importantul”. Dacă primul și-a luat mașină de teren, a vrut și „importantul”…mai ieftină și mai inadecvată dar 4×4 să fie. Și-a luat primul dronă… hop și „importantul”! Dar nu așa întâmplator… ci cu sunat, cu cerut de păreri, cu pupat în fund (mieros)! Acum când „importantul” a ajuns, printr-un concurs de împrejurări, să capete și el titulatura primului… brusc, s-a umflat tabla pe el și nu-și mai realizează cât de lungă-i este plapuma și câte-l depășesc de fapt. Dar în țara lui Dăncilă nu văd de ce mă miră ! 😉

Acum o să încerc să descriu un pic, mica problemă de care domnu „important” n-are habar dar se dă rotund!

  1. Primul caz, Perfect!! Lumină bună, subiectul este fotografiat de la o distanță relativ mică, să zicem sub 10 metri! Aveți mai jos 2 imagini prelucrate, iar alături print screen cu fișierul original .nef (raw) astfel încât se văd clar și setarile folosite!

2. Cazul cu aberații la subiecte mici SAU la distanță de peste 10 metri! (ăla despre care i-am zis eu „importantului” de l-am opărit). Pare că nu e în focus, sau că tremură aparatul sau subiectul. Și chestia asta am sesizat-o ca prima oară cănd am vrut să văd care-i diferența între Nikon 35mm f/1.4G (excelent) si echivalentul de la Sigma Art (buba), în fotografiile când subiectul e la distanță iar obiectivul focalizează „la infinit”, apare neclar. Trebuie menționat că folosesc de mult timp (vreo 2 ani) un Tamron 150-600mm (de căpătat, prima versiune) …cu aceeași problemă, crește distanța între aparat și subiect, încep să pierd detaliile și sharpness’ul. Treaba asta dispare la optica mai bună, corectată dar implicit mai scumpă! Mă refer în la super tele, dar nu numai !

Această problemă am înțeles că au mai întalnit-o alți doi colegi (să zicem) trăgători după păsări, deci nu e un caz izolat. Acum, ideea e ca este un obiectiv foarte bun pentru preț, dar nu cu cele mai mari pretenții să te poți bate cu oricine !! Cu atât mai puțin cu gama de obiective PRO de la Olympus, că nu ne-am născut ieri, ca tine, „importantule”!

Așadar dragă domnule nimeni cu acte… nu ai nici un portofoliu care să te recomande să poți deschide gura despre speța asta tehnică care te depășește muuult!! Paginile tale făcute parcă de un copil de clasa a 3-a, cu stânga, pentru necunoscători, au 5 peisaje și 3 nuduri… care între noi fie vorba nu îndeplinesc nimic din ceea ce însemnă wildlife. Bă da NIMIC !! Dacă ai fi avut ceva minte în cap ai fi văzut pe profilul meu linkuri către portofoliile mele…care-s departe de a fi jmechere ca ale celui de la care am învățat meserie, dar, cel puțin ale mele EXISTĂ !! Și între noi fie vorba, eu cred că am prestat (așa puțin cât am putut) mai mult wildlife decât ai visat tu vreodată !!

Dar îmi amintesc că ai fost cândva cu noi la pozat capre negre, bine,  în tricou polo alb cu guler ridicat și cu țigarea-n nas ca orice (și aici o să citez din unul din cei pe care i-ai copiat) „pițiponc de mall”. Există și dovada care e cel puțin grăitoare și nu e vreo făcătură ordinară. Și mai știi că ai încercat să faci și tu un timelapse, dar nu știai să setezi aparatul, domnu „important”? Dacă ai memoria scurtă, nu-i nimic, îți amintesc eu ! 😉

(foto: Attila Bârsan)

11230050_894027274010903_6516821343928308424_o

Deci E. Guțescu, aș prefera să nu te frustrezi mai tare și să pregătești vreun răspuns halucinant, doar cască ochii, informează-te și gândește înainte s-o faci pe deșteptul, atât !

Reclame

Un gând despre „Când se vede prostu șef

  1. Da… Trist cum a revenit în vizor acest neavenit… Îmi aduc aminte când am auzit prima data de el… Mă durea mintea negăsind răspuns la întrebarea :”De unde a răsărit ăsta și mai ales de ce?” Am înțeles târziu, dar l-am și uitat repede gasindu-l foarte devreme un neimportant… Între timp a devenit tata la uorcșopuri și duamne feri’ hambasador Nikon…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.