nelinisti · urban

Generatia indaratnica

O să încep lamentabil această postare cu un citat din Ernst Wiechert:
“Închisese ochii pentru a nu vedea răul de pe acest pământ, şi, în acest fel, răul l-a găsit fără nici o apărare.”
Cu precizarea despre călugării shaolin care chiar dacă au ca scop cunoașterea de sine și atingerea echilibrului și păcii interioare, totuși cu înțeleciune învață preventiv mai întâi să lupte! 😉
Am ales să încep scrierea cu așa citat căci asta simt și știu despre mulți dintre semenii mei zilele astea.
Mulți au senzația că dacă te faci că nu vezi anumite lucruri e de ca și cum lucrurile alea nu există, după modelul struțului și al său obicei cu vârâtul capului în nisip.
Dar na, ce zic eu e la mintea cocoșului…lumea e într-o continuă evoluție, însă această evoluție nu se întamplă pe toate planurile. Aproape oricine sesizează că omenirea avansează cu pași de uriaș din punct de vedere al tehnologiilor folosite însă pe cealaltă parte scade partea umană de socializare și comunicare tradițională, nu mai iese nici dracu acu la șezătoare când ai feisbuc și smartphone cu minute fărănumăr. (și asta n-o spun eu, ci e un truism de doi lei)
Pe de altă parte e foarte puțină lume care folosește cu adevărat mintea și posibilitațile oferite de dezvoltarea tehnologiilor…și bineînțeles cineva profită.
Uniunea Europeană, care înainte de aderare, ne părea nouă românilor un fel de pomul lăudat…acum dacă vrea să ne civilizeze cu forța ne pare brusc satana !

Vesticii ne-au acuzat că suntem o țară de hoți, curve și cerșetori, ne-au impus legi europene (exagerările le-au făcut doar ai noștri) și ne-au impus adoptarea de sisteme electronice de plată pentru diverse servicii, gen carduri electronice de sănătate sau plata electronica a taxelor locale. Au făcut presiuni să reducem ca stat evaziunea fiscală (vezi acțiunile ANAF din anii 2014-2015).
Iar noi ce-am făcut ?
Noi am dat cu huo !
Pentru că așa ne e comod și asta suntem în stare…că doar nu ne-om chinui să gândim…
Pentru că nu pune nimeni mâna să se informeze, deși mijloacele de informare ne sunt la îndemână!(tot castravetele de grădiniță are telefon sau tabletă).
Câți dintre noi am ieșit în stradă de nenumărate ori că vrem schimbare? Și din ăștia câți au încercat să facă mici „afaceri” fără să plătim taxe? (adică să furăm statul)
Câți dintre noi vrem o schimbare și să ne asumăm cu adevărat asta nu doar având pretenția să se schimbe ceilalți primii ?

Revenind la sistemele electronice de plată… aveți idee cât de mult îi încurcă pe diverși reprezentanți ai statului (primari, prefecți, senatori…etc) să fure ?
Câți dintre noi au luat măcat o dată o amendă de circulație, au plătit-o in 48 de ore, iar după vreun an-doi când ai pierdut demult chitanța să te trezești că încă ai de plătit amenda pentru ca nimeni nu a operat încasarea în sistem? Știi cât de simplu era ca tu să plătești o amendă și nimeni să nu știe sigur unde se duc banii tăi?
Bașca, mai mergi și la direcția financiară să stai la cozi și alte alea să rezolvi problema !!

Problema cred că e destul de simplă, există variante transparente, prin care individul vede clar ce are de platit si rezolva problema fara prea mari batai de cap de acasa !
Exista evidente si dovezi electronice (chitanțe) de plata, infinit mai usor de găsit decât o pungă de facturi si chitanțe de hârtie.
Dar cum spuneam, cu toată tehnologie, omul nu e informat si nici nu se informează singur că există posibilitatea simplă, facilă să-și plătească singuri dările la centime fără șpăgă
și fără ca alcineva să aibe spațiu de manevră. E mai ușor să vezi cănd îțî dispar fonduri cănd știi clar de ele. Mor când aud aceeași campanie idioată cu cardurile de sănătate! Băi deștepților, cardul ăla e (pe scurt) ca o fișă medicală !! Nu e ca să vă fure cineva sufletul băi expiraților !!
Și mai mult de-atât, nici nu le mai e unora așa ușor să fure, nu mai pot da rețete fictive și nu mai pot „trage pe nașpa” medicamente sau fonduri care nu ajung în realitate la niciun bolnav!!

Într-o țară cu peste 19 milioane de locuitori e inadmisibil ca în 2016, pe ghiseul.ro, să fie puțin peste 86.000 de utilizatori !!
Asta înseamnă doar ca o rasă mai proastă decît ăia de care ne place să râdem (adica de ruși și americani…după gust)!
Pentru că NU suntem receptivi la evoluție…pentru că ne depășește !!

ghiseul.ro

Reclame

2 gânduri despre „Generatia indaratnica

 1. Coane ai dreptate dar nici Ghiseul.ro nu e cum ar trebuii sa fie.
  Eu am incercat candva sa achit o amenda si mi-am prins urechile in „Institutiile Inrolate”.
  Pana mea am luat amenda de circulatie in alt judet, pai si unde platesc la care politie…ca-s multe si nu e clar.

 2. Bre, matale vorbesti de 2 lucruri oarecum diferite in ultima fraza: sunt multi deschisi la tehnologie, dar pentru multi utilitatea tehnologiei s-a oprit la facebook :-).
  Cu privire la cele expuse de domnia ta, adevarul e undeva la mijloc.
  De exemplu, cu privire la amenzile care „reapar”, vorbind in cunostinta de cauza ca unul care a intrebat in sus si-n jos despre niste amenzi date prin 2005-2008, am aflat ca vina e tocmai a sistemelor electronice! Mai precis, sistemul informatic al CEC (unde se fac muuuulte astfel de plati) nu este sincronizat cu sistemele informatice ale diverselor institutii (eu am avut treaba cu o oarecare directie de taxe si impozite a unei oarecare administratii publice locale).
  Asa ca si tehnica asta, trebuie pusa cap la cap pana sa ceri „incredere in sistem”.
  Altminteri, desi n-am cont de facebook, utilizez cu incredere platile on-line prin Internet Banking, care chiar ma scapa de multe drumuri. Adicatelea, desi sunt retrograd in ceea ce inseamna anume mondenitati, nu sunt un depasit de tehnologie (cu limitele de rigoare, bineinteles):-)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.